YouTube黃標事件,代理人可趁機滲透市場

我延續上篇《中國代理人反攻戰—進軍YouTube之路》嘅文章,再繼續我地探討「香港Youtuber」,依家大家都不停講「黃色Youtuber」,但我會想知道,包括文宣手足,同發起嘅人,有幾多係真係做Youtuber出身,或真係理解YouTube機制呢?

今次會講下「黃標」起源同影響,而及黃標影響香港Youtuber營收之外,黎緊嘅最大威脅。

黃標的起源

首先我會建議大家要睇一份嘢:「廣告商青睞內容規範」,大家首先要理解,當一個YouTube User變成Youtuber,就一定會參與「YouTube合作夥伴計劃」去令自己頻道有營利運作,呢點Terry有講,但佢無講一個關鍵,甚至大家都經常忽略,個計劃第一點就係「遵守各項YouTube營利政策」,而當中「廣告商青睞內容規範」就係其中一項。

其實呢個問題係歐美YouTube,一早一六年講緊「廣告商青睞內容規範」係有審查嫌疑,當時我都有寫一篇文章(你地明唔明一個唔係Youtuber嘅人,走去寫YouTube政策問題係幾諷刺),叫《「你今天審查了嗎?」—兩項被香港人忽略的YouTube政策》,當時YouTube到今日都未試過正面回應,「廣告商青睞內容規範」嘅模糊同執行尺度。

而直到上年嘅下半年開始,台灣同香港就開始出現廣泛嘅黃標判定,估計係Google累積到一定數據,可以實行A.I檢測,基本上大部份Youtuber,就受到黃標不同程度影響,但總結來說,黃標的標準及關鍵詞,片段中那些行為會觸發黃標,台灣各大Youtuber都大致上掌握到,甚至因應黃標事件,他們會更積極開展會員功能,擴大社交群體,甚至用其他支援平台,反觀當時香港受嘅衝擊就好似無咁大。

不,應該講有最經典例子係不滅墨水,但無他……我相信內容因為長期被人投訴低俗粗口多,而系統會因為長期投訴,將成個頻道自動黃標左佢,要Youtuber親自聯繫,先有可能改變情況,而香港現時情況,但除左政治類,同明顯玩低俗路線之外,點解無好似台灣咁嘅情況?

因為香港Youtuber嘅內容,主流都係打機、生活、旅遊、飲食、美妝為主,無咁易陷入爭議問題,呢個就係同台灣唔同嘅地方,台灣Youtuber已經慢慢轉型成綜藝娛樂,佢地嘅企劃要突破網絡創作,甚至要抗衡傳統媒體,而香港嘅內容同市場無咁多元化,甚至相對嘅未成熟,反而大家無咁易觸動規範。

黃標是政治迫害?

 吳志森喺自己YouTube Channel講Google嘅大中華管理層,或者相關人員都係中國人,對好多話題做嚴格審查,咁之後Terry的媒體懶人堂就寫左《YouTube戰線的黃標危機》,當中就投訴YouTube黃標機制,係白色恐怖同政治審查之嫌。

但我必須提出一個現實:

「其實YouTube嘅黃標機制,只要個話題,題材,相關內容被判定黃標,無論係香港Youtuber,定中國代理Youtuber都一定無得走,既然大家都一定中招,點解得香港Youtuber呼天搶地,對家就無乜嘢講?」

簡單黎講,依家講緊武漢肺炎嘅Youtuber,無論係邊嘅Youtuber,都係注定被人黃標,因為Google A.I已經判定「武漢肺炎」係違反「廣告商青睞內容規範」,避免有Youtuber,借武漢肺炎去炒作,甚至發放假資訊,引用台灣Youtuber阿滴英文嘅睇法,佢認為黃標事件係源於2018年左右,歐美Youtuber出現越黎越過界嘅拍攝,例如Logan Paul喺富士山拍攝自殺都遺體,引起好似Disney嘅大公司拒落廣告,所以就埋下黃標事件。

容我引用我一六年舊文一段,經已預計嘅情況:「而這些大型的跨國公司,需要穩定環境,或者他們相信,現在巿場暫未有公司,可以影響他們的壟斷,所以從以上兩大政策*,他們可以趨向保守,因此就向一眾YouTuber落手,務求令不穩定因素減少,希望他們迎合「大眾巿場」,吸引更多層面的觀眾及廣告商」

*:另一項為已擱置嘅YouTube Heroes計劃

始終對Google黎講,YouTube最大收入就係廣告,所以加強內容係適合家庭大眾,係無可避免嘅事,而Youtuber嘅營利分紅,又係源於廣告費,所以會有呢個黃標去避免Logan Paul事件重演,所以香港人因為講武漢肺炎,或相關政治爭議,就俾YouTube黃標唔好咁易講「政治迫害」,你可以投訴制度唔透明、規範模糊地帶太廣,制度無彈性同人性化,但一下指責做「政治迫害」,只係顯示你對YouTube嘅唔熟識。

黃標並不可怕,可怕係市場被滲透

我在前半段,我提出左個問題:「點解得香港Youtuber呼天搶地,對家就無乜嘢講」。

其實我喺《中國代理人反攻戰—進軍YouTube之路》中就已經講左,呢個問題嘅原因:

「而中國依家個模式,就似係想培育一班代理人,然後有專門公司或人士,協助拍攝、後製、企劃……所以佢地係有組織同計劃咁做,呢種規模咁拍片同傳播,係可以有資源戰人手,跟足影響因素咁拍片」

雖然香港Youtuber大多數,無法單靠YouTube分紅維生,但YouTube分紅依然係主要收入,當香港Youtuber受到不同程度黃標影響,加上黃色YouTube圈所帶黎嘅表態壓力,當對方係可以燒住資源,去同香港YouTube競爭,唔洗靠YouTube營收分紅為主收入,我地係可以預見香港Youtuber嘅困局。

而大家留意一件事,代理人Youtuber佢地並唔係以「政治」做主調,呢點係好多人忽略嘅問題,就算由愛字頭加建制派嘅KOL100,其實佢地好多都係「頻道主題內容為主,政治表態為輔」,而唔係純粹講政治,但反觀依家黃色YouTube圈興起,變左唔講政治反而有問題。

而當TVB同HK01都準備,自家培育網絡KOL,前者可以利用寡頭媒體優勢再配合網絡,另一邊就燒資源建立左網媒優勢,利用自己嘅優勢去進入網絡市場,而重點係:

「佢地培育嘅係娛樂為主嘅KOL及Youtuber,以娛樂及悠閒去滲透香港網絡,壟斷及壓縮網絡營生嘅空間,改變普通人可靠網絡,建立自媒體抗衡傳統媒體。」

而大家支持黃色YouTube圈,本意係好,但問題係解決唔到,當下中國利用代理人優勢,全面滲透同搶佔市場,甚至因為黃色YouTube係以政治表態為定義,喺黃藍之間根本無彈性,我認同中立同加害無分別,但迫人表態後,又無法助人維生,到時只係損人不利已,而當黃藍Youtuber嘅衝突一多,就會進一步打擊廣告商,搵所謂黃色Youtuber代言同業配嘅意願,最後就係益左TVB同HK01嘅網紅,因為佢地齋做娛樂,唔會涉及政治。

後話—

簡單總結一下,現時對方有三套代理人網絡,然後推緊兩個方向嘅KOL,一個係有傳統及網絡平台優勢嘅娛樂KOL(HK01,TVB嘅藝人,甚至國內網紅都隨時來港);另一個就係以中國代理人嘅素人為主,兩面夾擊嘅情況,加上黃標下嘅創作壓力,甚至黃色YouTube圈嘅群眾壓力。

係三種壓力下,加上搞手唔熟YouTube,二來搞手將黃色經濟圈個套,夾硬放左喺YouTube到,但係忽略YouTube營收原理,下次將會探討:

「黃色概念圈,反而害死香港Youtuber。」

伸延閱讀:

暗網仔:黃標事件影響我1年了

https://youtu.be/AEKh74VcA_4

Joeman:深度訪談!讓Youtuber 喪膽的黃標事件!ft.阿滴、酷炫、胡子、奎丁、妞爸

https://youtu.be/o2i8vD1Ab4E

何謂黃色Youtuber圈?Happy Konger三子睇法(A)

https://youtu.be/DLxQbyRok7o

超粒方:YouTube,搞什麼??!! | 言論自由已死(2016年影片)

https://youtu.be/J0EdfdNSlPs

《中國代理人反攻戰—進軍YouTube之路》

https://link.medium.com/TQP9Pc16p4

《「你今天審查了嗎?」—兩項被香港人忽略的YouTube政策》

http://polymerhk.com/articles/2016/10/05/35019/